
Susipažinkite su Kipro virtuve iš arčiau
Virtuvės istorija ir įtaka:
Kipro virtuvė – tai Viduržemio jūros regiono gastronomijos atspindys, kuriame susilieja graikiškos, turkiškos, Artimųjų Rytų ir vietinės tradicijos. Jos unikalumą lemia salos istorija, kultūrų sąveika ir natūralių ingredientų gausa.
Antikinės Graikijos įtaka: Kipro kulinarija nuo senovės buvo paveikta graikų virtuvės tradicijų. Daugelis patiekalų, pvz., troškiniai ir alyvuogių naudojimas, yra graikiško paveldo dalis.
Romos imperijos ir Bizantijos įtaka: Šiais laikotarpiais Kipre atsirado nauji maisto gaminimo metodai, patiekalai bei plačiai pradėta naudoti Artimųjų Rytų prieskonius.
Turkų Osmanų įtaka: 1571 m. Kiprą užkariavus Osmanų imperijai, į virtuvę įsiliejo tokie patiekalai kaip kebabai, baklava ir lokum.

Meze
Apsilankymas Kipre neapsieina be tradicinio valgio, sudaryto iš daugelio mažų patiekalų, žinomų kaip „meze“. Šis patiekalas daugelį amžių buvo populiari Kipro kultūros dalis. Pasimėgavimą “meze” galima prilyginti nedideliai puotai, bet ne oficialiems pietums ar vakarienei. Skanaujant šį patiekalą, kai prie stalo susėda šeima ir draugai, dalinamasi daugybę patiekalų, kurie ir sudaro visą “meze” rinkinį. "Meze" gali būti sudarytas iš mėsos arba jūros gėrybių, kuriuos praturtina įvairios užtepėlės, kiprietiška pitos duonelė, šviežių daržovių salotos ir Kipro pasididžiavimas - keptas sūris “halloumi”.
- Citrina ir alyvuogės - neatsiejama kiprietiškos virtuvės dalis -

MUSAKA
“Moussaka” yra tradicinis Graikijos ir Kipro patiekalas. Sluoksniuota užkepėlė sudaryta iš baklažanų, keptų bulvių, maltos jautienos, kiaulienos arba avienos pomidorų padaže. Užkepėlė užpilama kreminiu bešamelio padažu ir apibarstoma tarkuotu kietuoju sūriu.

STIFADO
Tai tradicinis graikiško stiliaus jautienos troškinys, praturtintas raudonuoju (kartais baltuoju) vynu, kvapniaisiais pipirais, gvazdikėliais, cinamonu ir svogūnais. Jautiena troškinama krosnyje ne vieną valandą, o pasibaigus procesui mėsa tampa minkšta - byranti nuo kaulo.
AFELIA
“Afelia” – tai kiauliena per naktį marinuojama raudonajame vyne ir apkepama kartu su kalendros sėklomis.
ŠEFTALIA
"Sheftalia“ - tradiciniai kiprietiški maltinukai, dažniausiai gaminami iš maltos kiaulienos, praturtinti žolelėmis ir prieskoniais. Šeftalia primena kotletukus, tačiau yra kepami ant grotelių ir prieš tai suvyniojami į riebalus.
KLEFTIKO
Kleftiko yra kaimiškas, tradicinis patiekalas, pagamintas iš ilgai troškinamos ėrienos, kuri pirmiausia marinuojama česnakuose, alyvuogių aliejuje ir citrinų sultyse. Šis tradicinis receptas iš pradžių buvo troškinamas “žemės krosnyje”- karštoje duobėje prisotintoje dūmais.

KOUPEPIA ARBA DOLMADES
Koupepia (taip vadiname Kipre) yra dolmadai, gaminami iš vynuogių lapų, įdaryti malta kiauliena arba veršiena, ryžiais, šviežiomis žolelėmis ir prieskoniais, virti su pomidorų ir citrinų sultimis.
UŽTEPĖLĖS
Pati populiariausia užtepėlė Kipre – tai “tzatziki” yra gaminama iš graikiško jogurto, česnakų ir šviežių agurkų. Mišinys valgomas su pita, mėsa ir daržovėmis. “Tahini” – sezamo sėklų pasta. ”Taramasalata” – tradicinis receptas, kurio pagrindas yra žuvies ikrai, alyvuogių aliejus, citrinos sultys, tarkuoti svogūnai. “Humusas” – užtepėlė pagaminta iš avinžirnių, tahini pastos, citrinos ir prieskonių.
HALUMI SŪRIS
“Halloumi” - kiprietiškas elastingas baltas sūris, tradiciškai gaminamas iš ožkos ir avies pieno mišinio, nors šiais laikais naudojamas ir karvės pienas. Jo tekstūra panaši į mocarelos ar tirštos fetos. Gaminant “Halloumi” pašalinamas sūrumas ir suteikiama kreminė tekstūra. Dažniausia vartojamas keptas ant grotelių.

PITA
Kiprietiška duonelė - pita, labai skiriasi nuo graikiškos pitos tiek forma, tiek ir skoniu. Kepant, pita išsipučia ir taip susidaro tuščiavidurė kišenė, kurią galima užpildyti įvairiais įdarais tokiais kaip mėsa, šviežiomis daržovėmis, sūriu ir įvairiais tradiciniais padažais.
SUVLAKI
"Souvlaki" yra populiariausias pasirinkimas Kipre. Mėsos iešmeliai kepami ant atviros ugnies. Tai gali būti ėriena, kiauliena arba vištiena.
Sriuba AVGOLEMONO
Gaminama iš vištienos, ryžių, kiaušinių ir citrinos. Tai populiarus patiekalas šaltuoju metų laiku.

Įdomu
Vakarienė kaip ritualas:
Kipriečiai mėgsta ilgai ir neskubant mėgautis vakariene. Svarbiausia – dalintis maistu su šeima ir draugais. Valgoma lėtai, daug dėmesio skiriant pokalbiams.
Religinės šventės:
- Per Velykas kepamas tradicinis pyragas flaounes, įdarytas sūriu ir razinomis.
- Gavėnios laikotarpiu ruošiami vegetariški ar veganiški patiekalai, naudojant lęšius, pupeles ir daržoves.