
Sveiki atvykę į šviežių vaisių ir daržovių kraštą!
Kipras - šilto Viduržemio jūros klimato zona, garsėja savo derlinga žeme ir gausiu vaisių bei daržovių derliumi. Šioje saloje vaisiai ir daržovės sunoksta įvairiais metų laikais, todėl čia beveik visus metus galima mėgautis šviežiais produktais.
Sezoniškumas pagal mėnesius

Žiema (gruodis – vasaris)
- Citrusai: apelsinai, mandarinai, greipfrutai, citrinos yra pagrindinis žiemos derlius. Gruodį ir sausį skinami pirmieji apelsinai, o mandarinais galima mėgautis iki pat pavasario. Dėl skirtingų citrusinių vaisių veislių sezonas bendrai trunka beveik visus metus, tik su tam tikrais pikais.
- Granatai: derlius baigiasi gruodžio pradžioje, tačiau jie išlieka prieinami rinkoje dar kurį laiką.
- Salotos ir lapinės daržovės: špinatai, salotos, kopūstai ir rukola klesti per žiemos mėnesius.
- Ridikėliai ir ropės: jų sezonas prasideda gruodį.

Pavasaris (kovas – gegužė)
- Braškės: pirmosios braškės pasirodo vasario antroje pusėje, o jų sezonas tęsiasi iki gegužės.
- Abrikosai: prasideda pavasario pabaigoje – gegužę.
- Šparagai: laukinių šparagų sezonas trunka nuo kovo iki balandžio.
- Bulvės: pirmasis bulvių derlius skinamas balandį.
- Pomidorai ir agurkai: pradeda derėti pavasarį, tačiau šiltnamiuose auginami ištisus metus, o didžiausias kiekis rinkoje būna nuo lapkričio iki gegužės.

Vasara (birželis – rugpjūtis)
- Melionai ir arbūzai: sunoksta birželio pabaigoje ir yra labai populiarūs visos vasaros metu.
- Figmedžiai: pirmosios figos subręsta liepos mėnesį (du derliai metuose).
- Persikai, nektarinai, slyvos: jų sezonas prasideda birželį ir tęsiasi iki rugpjūčio.
- Vynuogės: pirmosios vynuogės pasirodo rugpjūtį, o sezonas trunka iki spalio - lapkričio mėn.
- Okros (ybiškės) ir baklažanai: dera karštomis vasaros dienomis.

Ruduo (rugsėjis – lapkritis)
- Granatai: derlius prasideda rugsėjį.
- Vynuogės: spalis yra paskutinis jų sezono mėnuo.
- Figmedžiai: antrasis figų derlius dažnai skinamas rugsėjį.
- Alyvuogės: renkamos vėlyvą rudenį, lapkritį.
- Kopūstai ir morkos: pasirodo rudenį.
Pafoso regionas, garsėjantis švelnesniu klimatu ir derlingais dirvožemiais, yra puiki vieta auginti tropinius ir subtropinius vaisius.

Kiviai
- Derlius: Lapkritis – sausis. Šis vaisius reikalauja pakankamai vandens ir švelnios temperatūros, todėl Pafoso mikroklimatas yra idealus.
Avokadai
- Derlius: Sausis – kovas ir gegužė – rugpjūtis (priklauso nuo veislės). Pafose auginami avokadai yra sviestinės tekstūros, dažniausiai Hass ir Fuerte veislių.
Drakono vaisius (pitaja)
- Derlius: Rugpjūtis – spalio vidurys. Ši neįprasta kultūra vis dažniau auginama Kipre dėl šilto klimato ir didėjančios egzotiškų vaisių paklausos.
Marakujos (pasifloros)
- Derlius: Liepa – rugsėjis. Marakujos auginamos dėl aromatingų vaisių ir naudojamos desertams ar sultims gaminti.
Papajos
- Derlius: Liepa – spalis. Papajai reikia daug saulės ir šilumos, todėl ji puikiai dera Pafoso klimato sąlygomis.
Bananai
- Derlius: Visus metus, bet pagrindinis sezonas yra nuo rugsėjo iki gegužės. Pafose auginami bananai yra mažesni už įprastus tropinius, tačiau jų skonis yra saldesnis.
Kiti egzotiški augalai Pafose
- Mangas: pradeda duoti derlių rugpjūtį.
- Cukranendrės: auginamos nedideliais kiekiais, naudojamos sultims ir cukraus gamybai.
- Granatai: nors jie nėra tropiniai vaisiai, jų derlius Pafose yra vienas geriausių Kipre dėl idealių klimato sąlygų.
Pafoso regionas tampa vis svarbesnė tropinių vaisių auginimo vieta Kipre, nes šio regiono ūkininkai ieško naujų ir pelningų žemės ūkio produktų.