Kaip iškepti nepakartojamą PITĄ?

Viskas labai paprasta

 

 

 

- Autentiška pita -

Pita – minkšta, puri Viduržemio jūros duona, kurią nesudėtinga iškepti namuose. Štai pagrindiniai žingsniai:

Ingredientai (8 pitos):

  • 3 ½ puodelio kvietinių miltų (geriausia universalių arba skirtų duonai);
  • 1 ½ šaukštelio druskos;
  • 1 šaukštelis cukraus;
  • 1 pakelis sausų mielių (apie 7 g) arba 25 g šviežių mielių;
  • 1 ¼ puodelio šilto vandens (apie 40°C);
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.

 

Gaminimo eiga:

 

Tešlos ruošimas:

  • Mieles sumaišykite su šiltu vandeniu ir cukrumi, uždenkite ir palikite 5–10 minučių, kol suputos.
  • Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir mielių mišinį. Įpilkite alyvuogių aliejaus ir minkykite tešlą 8–10 minučių, kol ji taps elastinga ir minkšta.
  • Tešlą uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite kilti šiltoje vietoje apie 1 valandą, kol ji sukils.

 

Formavimas:

  • Iškilusią tešlą padalykite į 8 vienodus gabalėlius ir iš kiekvieno suformuokite rutulį. Palikite rutulius „pailsėti“ 10 minučių.
  • Kiekvieną rutulį iškočiokite į maždaug 20 cm skersmens, 5 mm storio apskritimą.

 

Kepimas:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 250°C kartu su kepimo skarda ar akmeniu duonai.
  • Įkaitusią skardą apibarstykite miltais arba uždėkite kepimo popierių. Dėkite pitos paplotėlius ir kepkite 3–5 minutes, kol jie išsipučia ir šiek tiek apskrunda.
  • Jei norite, pitą galite kepti keptuvėje be aliejaus, po 1–2 minutes kiekvienoje pusėje.

 

Patiekimas:

  • Išimtas iš orkaitės pitas sudėkite (įvyniokite) į rankšluostį, kad išliktų minkštos. Patiekite šiltas su humusu, tzadziki ar kitais mėgstamais priedais.

Patarimai:

Jei norite pitos kišenių, svarbu jas kepti trumpai ir didelėje temperatūroje, nes staigus karštis suformuoja oro burbulą viduje.

Galite eksperimentuoti su pilno grūdo miltais ar įmaišyti prieskonių į tešlą: kmynų, džiovintų bazilikų ar net mėtos.

Šis receptas yra paprastas, o naminė pita skoniu lenkia parduotuvėje rastas alternatyvas.

 

 

Pitas drąsiai galite šaldyti. Išėmus iš šaldiklio dėkite ant įkaitusios keptuvės - pita bus minkšta ir kvapni lyg ką tik paruošta. 

 

SKANAUS!